Trämaterial – behöver ytbehandling för hållbarhet

Precis som fönster och dörrar kräver rätt typ av trä för deras konstruktion, så gör väggarna i ditt hem. Trä erbjuder ett brett utbud av alternativ som kan erbjuda isolering och styrka för väggen samt grunden. Många människor föredrar trä framför andra typer av byggmaterial på grund av dess breda utbud av ytbehandlingar och utseende. Det finns många ytbehandlingar som kan appliceras på trä. Varje finish har sin egen användning. Liksom fläck, olja och fläckar vatten var och en har sina egna fördelar och används också på olika sätt. Till exempel kan oljefläckar användas för att ge träet ett mer naturligt utseende.

Måla med träfärg

Det är viktigt att du först applicerar ett lager primer på något trä innan du kan måla. Grundmålning hjälper till att förhindra att färgning inträffar. Du bör inte använda oljebaserade eller latexbaserade färger på trä. Latex-baserade färger kan göra träet ser tråkigt med tiden. Dessutom, om du vill försegla din målade trä bör du använda polyuretan. Efter grundmålningen kommer du att tillämpa färgen. Den goda nyheten är att många typer av färg är vattenbaserade. Vattenbaserade färger är bättre för denna ansökan eftersom de kommer att torka snabbt och det kommer att bli mindre sanering från utsidan av byggnaden.  Kom ihåg att olika typer av trä har olika nivåer av vattenabsorption. Du bör välja en färg som passar den typ av trä du har samt klimatet i ditt område.

Trä ytbehandlingar påverkar också värdet på träet. Om du målar en trävägg med en låg viskositet finish träet kommer att behålla sitt värde medan uttorkning och sprickbildning. Detsamma gäller för en målad yta med hög viskositet finish. Du bör ge en bra tid för färgen att torka innan du flyttar något i ditt hem. När färgen har torkat, bör det vara slät och kan lätt skäras för att passa på plats. Med hjälp av denna teknik kan du även göra om en målning om du får ett bättre resultat än väntat. Du kan köpa färdiga byggplaner som är lätta att följa och förstå.

När du bygger ett nytt hem eller omforma ditt befintliga hem, se till att du väljer rätt typ av trä för byggnaden. Följ rätt steg när du väljer en färg och avsluta för ditt projekt.

För vidare information om hantverkstjänster, se denna sida fonsterputzarna.se.