Historian om Engsholms slott

Att säga att Engsholms slott har en spännande historia bakom sig är verkligen ingen underdrift. Slottet är beläget på den nordligaste delen av ön Mörkön som kallas för Dåderön, och ligger någon mil söder om Södertälje och endast 50 minuter från Stockholm. Slottet har en anrik historia ända från 1300-talet och tillhörde Folkungaätten innan det år 1692 blev ett bostad åt en överste i regementet Adelsfanan. Engsholms slott har haft många kända ägare, bland annat släkterna Sparre, Sture samt Magnus Ladulås två söner.

År 1719 brändes boningshuset ner av ryssarna men byggdes upp på nytt och 1912 brann hela huvudbyggnaden ner, varpå egendomens såldes av den svenska staten som sedan köptes av Philip Wersén. Det var faktiskt Wersén som såg till att slottet i granit och tegel blev uppbyggt. Under 1900-talet har slottet haft flera olika ägare och har även varit kuliss i olika filmer. Under tidiga 1900-talet bodde den berömde konstnären Bruno Liljefors i den röda stugan som ligger strax intill slottet och målade gärna av fågel- och djurlivet på Mörkö.

Ett konferenshotell

Sedan 1986 är Engsholms slott ett familjeägt konferenshotell. Slottet har 54 rum som innehåller totalt 88 bäddar. Det finns 8 olika konferensrum och 7 grupprum, vilket gör slottet ett perfekt konferenshotell. Utifrån att slottet ligger på en ö, finns det både vacker utsikt över havet men också över de fantastiska omgivningarna med Slottsparken i fokus. På hotellrummen finns därmed inte heller någon TV utan en kikare för att man ska kunna njuta av naturen istället.

På slottet finns också lounge med många olika saker för att passa alla deltagare och gäster. Det finns en öl- och vinbar, bastu, relax, ljusterapirum och gym samt sällskapsspel, dart och biljard för de som vill spela tillsammans. Det finns även andra aktiviteter som personalen på Engsholms slott kan hjälpa till med, som till exempel dryckesprovning, fiske och vildsvinssafari bara för att nämna några. På området finns också den vackra strandateljeén som är byggt på pålar i havet och som kan användas för konferens eller relax med inte bara en utan två vedeldade basturum och ett stort trädäck med badstegar, möbler och bryggor.